Min blogglista

lördag 2 mars 2013

Angånde Västerort och de papperslösa

I går kom en nyhet som berör väldigt mycket.  Och idag kommer uppföljande reportage om de lurade städarna. Jag blir så ledsen över att höra detta. I början av 2000-talet var jag aktiv med Ruben i Skärholmens Lokala Samorganisation och fick där en förstahandserfarenhet av hur han agerade i demokratiska föreningar. Man ska inte missta sej: det har funnit kritik i SAC i 10 års tid över hur han har farit fram, hur föreningsdemokrati förvanskas och hur den federalistiska hållningen i Sveriges Arbetares Centralorganisation (där varje lokalorganisation är självbestämmande i sina egna angelägenheter) har blivit ett skydd för att kunna bedra och mygla. Dock har kritiken kommit från fel håll, man har så att säga skjutit budbärarna. Så man har nog vetat om att det inte gått rätt till i Västerorts LS, men av olika skäl inte kommit sej för att ingripa. Det är lätt att bli fartblind, och att benhårt tro på den rätta läran, och tro på de som förkunnar den. Även jag blev tjusad av Rubens syndikalism och trodde på den. Och jag ville inte riktigt lyssna på de kritiker som såg det jag inte såg. Tills det blev för uppenbart.
Dock är fusket med de papperslösas arbetstillstånd nog något som ramlat ner från himlen för ansvariga i SAC. Och jag är rätt så säker på att uteslutningen kom som en reaktion på att nyheten skulle offentliggöras, och inte som hävdas att det gjordes ändå. Det här kommer skada syndikalismen inom överskådlig framtid, även vi som verkar utanför SAC och inte har någon del i sörjan.
För det finns andra krafter som insett hur mycket snett den stora syndikalistiska centralorganisationen hamnat. Och som inte gör avkall på syndikalismen. Jag är med där, i Huddinge Lokala Samorgansiation. I ett nätverk av andra syndikalister som har varit kritiska till SAC. Och det finns goda krafter kvar i SAC med, som försöker tillämpa demokrati och frihetlig socialism. Det gör mej förtvivlad över hur vi kommer att få lida för detta som skett. Och de kamrater som trott på Ruben och offrat mycket i kampen för ett bättre samhälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar